Faceți căutări pe acest blog

duminică, 16 martie 2014

Amuzant: xcowsay

 Bănuiesc că știți deja de cowsay, cowthink, fortune, și alte modalități de-a vă personaliza terminalul, dar ați aflat că văcuța respectivă poate apărea și pe deskop? Xcowsay este ceea ce ne trebuie pentru așa ceva! În putem lansa din terminal sau krunner/ run/ Alt+F2 (cel puțin în cazul Kde și Xfce4) dacă nu dorim să se vadă terminalul pe desktop.
 Oarecum similar cu modul cum putem schimba cowsay să afișeze un curcan, pinguin, oaie, etc în loc de vacă putem seta și xcowsay să afișeze altceva.

 INSTALARE
- Arch: yaourt xcowsay
- Ubuntu: sudo apt-get install xcowsay

 UTILIZARE
xcowsay text-de-reprodus  = afișează o văcuță ”rostind” textul
xcowthink text-de-reprodus = văcuța ”gândește” textul
xcowfortune = afișare mesaj aleatoriu fortune 
xcowdream imagine = vaca ”visează” la ceva 
xcowdream Pictures/Nice/bull1.png
xcowsay --image înlocuitor-vacă -d imagine-la-vare-visează = putem înlocui vaca cu altceva pasând la --image o imagine, o fotografie cu persoana/ personajul/ animalul respectiv, iar la -d punem ”obiectul dorinței”
xcowsay --image Pictures/Nice/drunk.png -d Pictures/1/resized_000.jpg
 Cu tot respectul cuvenit domnului Stallman:
xcowsay --image Pictures/Nice/rms.png -d archlinux-wm-kde2.svg
xcowsay --image asher-samurai-jack-8799.png -d 152963-kde-logo-verdone-picc128.png
xcowsay --image asher-samurai-jack-8799.png -d Pictures/1/sexy1.jpg


 Dacă doriți imaginea cu Stallman: http://www.doof.me.uk/wp-content/uploads/2009/10/cow_rms.png
 Puteți redimensiona imaginile cu ajutorul imagemagick (convert -resize 300x225 imagine-inițială imagine-micșorată/ puteți înlocui 300x225 cu alte valori sau puteți seta doar numărul de pixeli pe lățime, înălțimea fiind calculată automat cu -resize 3oo) sau în Kde din Dolphin cu KIM4 (Kde Image Menu). Sau căutați/ descărcați imagini mai mici...

 Citiți manualul cowsay, sunt foarte multe chestii customizabile, dimensiunea vacii, a fontului, timpul de afișare (implicit dispare automat la clic pe imagine sau după câteva secunde, ~ 10s, pasând -t 0 va menține imaginea pe desktop până dăm clic pe ea!), coordonatele X,Y unde va fi afișată imaginea, și multe altele.

 Sursă: http://www.doof.me.uk/xcowsay/

Trash-cli

 Știți să folositi rm (remove) pentru ștergerea fișierelor sau directoarelor, putem muta conținut la coșul de gunoi din linia de comandă dacă există posibilitatea să regretăm ștergerea definitivă!

 INSTALARE
- Arch Linux: yaourt trash-cli
- Ubuntu: sudo apt-get install trash-cli
- surse: git clone https://github.com/andreafrancia/trash-cli.git && sudo python setup.py install

 UTILIZARE
trash-put fișier   = mută în coșul de gunoi fișier sau director
trash-list              = afișează conținutul coșului
trash-empty        = golește coșul
trash-rm fișier    = șterge fișiere individual, după nume
restore-trash      =  restabilire interactivă fișiere, conținutul este afișat numerotat, noi trebuie să tastăm numărul liniei (0,1,2, șamd)




Sursă: https://github.com/andreafrancia/trash-cli

sâmbătă, 15 martie 2014

KDE 4.13: dezactivare desktop search (Baloo)

 Bye, bye Nepomuk (cred că cel mai detestat și dezactivat serviciu din KDE), odată cu versiunea 4.13 Kde migrează de la Nepomuk la Baloo! Multe aplicații au fost deja portate, altele sunt în curs de portare: http://community.kde.org/index.php?title=Baloo/NepomukPort.

 Dacă nu foloseați căutarea de birou, primul aspect de care vă veți lovi va fi în Dolphin, veți observa în file manager afișate opțiunile de căutare.

 În fine, pentru cei ce foloseau căutarea semantică (Nepomuk) metoda de căutare este similară, nu se schimbă mare lucru, problema este la cei ca mine ce nu folosesc căutarea, deci nu au nevoie de acele date afișate în Dolphin și implicit doresc dezactivarea Baloo.
 Setările se fac în system settings- desktop search.

 Tot ce trebuie să facem este să adăugăm directorul /home/user la locațiile în care nu se efectuează căutări!
 Reactivăm căutarea înlăturând directorul /home/user (butonul -).

 



sâmbătă, 8 martie 2014

Găsire/ eliminare fișiere duplicat

 Putem căuta și șterge fișierele duplicat folosind fdupes. În prima fază este posibil să vedem dacă avem așa ceva, sintaxa este simplă:
fdupes -r director-unde-căutăm
 Dacă dorim să vedem și dimensiunea pasăm comenzii parametrul -S pe lângă -r (recursive) care caută în tot conținutul directorului:
fdupes -rS nume-director


 Dacă avem fișiere duplicat le putem șterge cu opțiunea -d (delete/ șterge):
fdupes -rd nume-director
 Vom fi solicitați să alegem dacă păstrăm toate duplicatele (tastăm all), sau ștergem una/ unele din acestea, caz în care specificăm care va fi păstrată (1, 2, etc). Semnul + reprezintă fișierle păstrate, semnul - cele șterse.



 Dacă preferați aplicațiile grafice vă recomand fslint, care pe lângă duplicate caută și directoare goale, fișiere temporare, linkuri simbolice greșite, și multe altele, interfața este intuitivă.



 Mai multe aplicații similare: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_duplicate_file_finders

Mic ghid de supraviețuire în CLI Linux



 Reguli de aur:
1- RTFM, read the fucking manual, fiecare aplicație, utilitar, comandă pe înțelesul tuturor are o pagină de manual, o accesăm cu man comandă, de exemplu, man pwd, man ls, man cd, man su! Alternativ putem citi pagina de help, comandă --help, de exemplu  cp --help, rm --help, citești cu atenție și aplici.
2- Nu vâna vrăbii cu tunul, cartușul cu alice este unealta potrivită! Nu-nțelegi ce vreau să spun??? Contul tău de lucru este contul de user, nu cel de root, dacă ai nevoie de drepturi de root le poți obține la momentul potrivit, lucrează ca user normal!  http://stressat.blogspot.ro/2013/03/drepturi-de-root.html 
3- Dacă lucrezi cu ceva ce nu e-n directorul curent pui calea către el!
4- Folosești TAB pentru autocompletare și wildcards! http://stressat.blogspot.ro/2011/09/metacaractere-wildcards.html


 Hai să vedem pe unde scoatem cămașa aia transpirată de emoțiile inerente începutului... Multe din utilitarele (aplicațiile, comenzile) prezentate trebuie instalate, htop, weather, finger, etc.
1- Știi userul și parola, deci te loghezi.

2- Te familiarizezi puțin cu mediul, unde ești, cine ești, cine/ ce mai este pe acolo?
pwd = arată directorul curent
whoami= arată userul logat
finger user= dă informații despre userul logat
who (sau w)= arată cine mai este logat pe mașină
id = dă informații de id-urile userului logat sau cel specificat și grupurilor din care face parte (UID și GID)
date= afișează timpul curent
hwclock= afișează timpul hardware
ls= listează conținutul directorului curent; ls -alh de pildă va arăta și fișierele ascunse/ opțiunea -a, va arăta nu numai conținutul directorului curent (sau al celui pasat ca opțiune, putem fi în /home/user și vedea conținutul /home/user/Documents/old) ci și permisiunile, proprietarul, data creării, șamd/ opțiunea -l, va afișa dimensiunile în format ușor de interpretat/ opțiunea -h (human readable)
df -h= arată gradul de ocupare al discului, opțiunea -h va afișa dimensiunile în MB, GB, nu în KB, mai ușor de interpretat
du -h= arată gradul de ocupare al directorului, putem specifica un alt director, du -ah Documents, -a va afișa și conținutul ascuns al folderului Documents
uname -a= afli informații kernel și distro
cat /etc/*release= afli informații despre distribuția ta curentă
lspci, lsusb, lshw, hwinfo, inxi= informații hardware
http://stressat.blogspot.ro/2013/01/detectie-hardware.html
http://stressat.blogspot.ro/2013/03/inxi.html
free -m= va arăta memoria RAM consumată
uptime= arată de cât timp ești logat


3- Te apuci efectiv de lucru.Toate utilitarele următoare pot fi înlocuite cu succes de Midnight Commander (mc): http://stressat.blogspot.ro/2012/07/mc-midnight-commander.html, o aplicație excelentă! Mai ales că acest material nu se vrea ceva exhaustiv, nu pot acoperi 100% acest subiect extrem de vast!
cd= schimbăm directorul curent, cel de lucru, locația noastră, cd Downloads ne va duce în directorul ~/Downloads (asta dacă suntem în ~, adică /home/user, altfel dăm comanda cd ~/Downloads sau cd /home/use/Downloads), cd /usr/bin ne duce în /usr/bin, șamd.
touch nume-fișier= crează un nou fișier; alternativ putem folosi chestii precum echo "linie pe care o dorim scrisă într-un fișier" > nume-fișier iar fișierul va fi creat și linia scrisă în acesta, sau putem folosi un editor text, nano nume-fișier sau mcedit nume-fișier vor deschide un fișier text, dacă scriem ceva în acesta sau salvăm fișierul gol, acesta va fi creat, altfel se va anula operația
rm nume-fișier= șterge fișiere, rm fișier1.txt va șterge fișierul numit fișier1.txt din directorul curent
mkdir nume-director= va crea un nou director, putem crea chiar un șir de directoare/ subdirectoare folosind opțiunea -p ( --parents, va crea un șir întreg, mkdir -p dir1/dir2/dir3/dir4/.../dirx va crea toate aceste directoare...)
rm -rf nume-director= șterge directorul și conținutul acestuia
rmdir nume-director= șterge director gol
cp fișier1 fișier2= copie conținut fișier1 în fișier2
mv fișier1 fișier2= mută sau redenumește fișier1 în fișier2 sau dacă fișier2 e un director mută în acesta
cal= afișează calendarul, putem specifica o lună, un an, o dată anume, de exemplu cal 7 2001 va arăta luna iulie a anului 2001
weather= putem afla informații despre vremea probabilă în locația noastră,weather LRIA dă informații pentru Iași
ps= arată procesele ce rulează
top sau preferabil htop= arată procesele ce rulează, consumul de CPU și RAM, și multe alte info: http://stressat.blogspot.ro/2012/06/htop-monitorizare-sistem-cli.html
locate nume-fișier= caută fișier după nume
find fișier= aplicație mult mai ”inteligentă”
http://stressat.blogspot.ro/2011/12/unde-esti-ma.html
ln -s fișier link= crează link simbolic al unui fișier (o legătură a acelui fișier ca să nu copiem fișierul)
killall nume-proces= închidere forțată proces
chmod, chown= schimbare permisiuni și proprietar: http://stressat.blogspot.ro/2011/06/la-inceput-fost-linia-de-comanda.html


 Poți și trebuie să-și ușurezi ”munca” folosind aliasuri și funcții bash (în screenshot meteo e un alias pentru weather LRIA):
http://stressat.blogspot.ro/2011/12/alias.html
http://stressat.blogspot.ro/2011/12/functii-bash.html

 Poți folosi aplicații CLI ce înlocuiesc cu succes aplicațiile grafice, alpine sau mutt în loc de Thunderbird (http://stressat.blogspot.ro/2011/10/mutt.html), mocp ca player audio (http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid-2011/terminal_2#playere_multimedia_in_consola), tvmaxe-cli pentru redare posturi TV (http://stressat.blogspot.ro/2013/09/tvmaxe-cli.html), youtube-viewer sau videotop pentru fișiere video de pe youtube (http://stressat.blogspot.ro/2012/01/youtube-viewer.html și respectiv http://stressat.blogspot.ro/2011/08/videotop.html), poți vedea fișiere video, filme, videoclipuri cu mplayer (http://stressat.blogspot.ro/2011/07/mplayer.html), și multe altele. Poți folosi un ”lansator de aplicații”: http://stressat.blogspot.ro/2013/03/slmenu.html.

Pe scurt: poți face tot ce dorești

  Clic pe imagine pentru mărire:




Back to top