Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Youtube-viewer

 Cunoașteți expresia: ”eu am o idee, tu ai o idee, dacă le împărtășim avem fiecare două idei”??? Prin schimbul de cunoștințe devenim mai pricepuți, învățăm unii de la alții. Acest material este rezultatul colaborării mele cu amicul calvarr , căruia îi mulțumesc pe această cale!

 Youtube-viewer este o aplicație cu ajutorul căreia putem căuta, reda și descărca materiale de pe Youtube. Este o aplicație în linia de comandă, deci nu consumă mult, nu folosește flashplayer, poate fi folosită atât în interfața grafică (konsole, yakuake, terminal, xterm, etc), cât și în afara mediului grafic, direct într-un terminal în mod text tty.

 Instalare
- Arch (CLI)yaourt -S youtube-viewer
- Mandrivaurpmi youtube-viewer, symbianflo a avut amabilitatea să împacheteze youtube-viewer!
- alte distribuții (sau chiar și Arch Linux dacă preferați o altă metodă...): descărcăm arhiva .tar.gz sau .zip de aici: https://github.com/trizen/youtube-viewer/downloads, o dezarhivăm, intrăm în directorul rezultat, facem fișierul youtube-viewer executabil. Pentru funcționare avem nevoie și de pachetele mplayer, perl-libwww și perl-xml-fast.


 Pornire
- Arch: comanda youtube-viewer, dar evident că putem crea în .bashrc un alias de forma alias yv='youtube-viewer', caz în care pornim aplicația cu yv.
- alte distribuții: cred că cea mai simplă variantă e crearea unui alias alias yv='~/Downloads/trizen-youtube-viewer-b98aba8/youtube-viewer' în .bashrc. În acest exemplu directorul unde am descărcat arhiva este ~/Downloads, dacă ați descărcat/ dezarhivat în altă locație modificați în consecință aliasul.
 Altă variantă este setarea căii către executabil, prin adăugarea în .bashrc a liniei: export PATH=~/Downloads/trizen-youtube-viewer-b98aba8. În acest ultim caz comanda de pornire va fi youtube-viewer dată în terminal indiferent de locația curentă.



Informații
Pentru a vedea toate posibilitățile de utilizare dați în consolă/ terminal comenzile:
- youtube-viewer -h (yv -h sau yv --help)
- youtube-viewer -T (yv -T)


Utilizare
 După pornirea youtube-viewer vom primi în terminal cererea de a insera o adresă URL Youtube (chestie destul de incomodă și care presupune să cunoaștem adresa respectivă), SAU un parametru de căutare (altă viață, nu?). Ca parametru/ parametri de căutare putem folosi nume de artiști, formații, melodii, etc. Scriem parametrii pentru căutare, apăsăm Enter și primim lista cu rezultatele. Veți observa că aceste rezultate sunt numerotate (1, 2, 3, etc). După cum ne spune și mesajul din terminal pentru redarea unui clip tastăm numărul din fața acestuia, pentru a vedea celelalte rezultate care nu încap în listă (deci pentru a vedea următoarea ”pagină” cu rezultate) apăsăm Enter, pentru revenire la pagina anterioară scriem back și apăsăm Enter, iar pentru altă căutare tastăm alt parametru și Enter.
 Youtube-viewer oferă și posibilitatea de-a reda mai multe fișiere din listă, dând mai multe numere despărțite de virgulă (3,7,12,4), spații (3 2 18 5 9 11), iar dacă melodiiile sunt consecutive prima și ultima despărțite de - (2-6 pentru melodiile 2, 3, 4, 5, 6, 1-20 pentru toată lista) sau puncte (3..7 pentru redarea melodiilor cu numerele 3, 4, 5, 6, 7). Redarea întregii liste de rezultate în ordinea afișării se face cu -A.
 Alegem direct calitatea (rezoluția) redării adăugând comenzii (aliasului) parametrul -1 (1080p) sau -7 (720p)/sau -2=240p, -3=360p, -4= 480p.










 Nu uitați că redarea o face mplayer, așa că putem folosi ”hotkeys”: Space pentru pauză, f pentru fullscreen și revenire la fereastră mică, tastele săgeți pentru navigare înainte-înapoi cu 10 secunde sau un minut (asta necesită setări ale cache-ului în .mplayer/config), trecerea la următoarea piesă din listă cu Enter, și multe altele.
 Dacă dorim să descărcăm vreun clip în loc de numărul acestuia tastăm nr -d, de exemplu 7 -d pentru descărcarea piesei cu numărul 7 din listă. Fișierele descărcate se vor găsi în directorul /home, în format mp4.
 După descărcarea unei piese veți observa că aplicația rămâne setată pe mod download, nu play, deci chiar dacă alegem să redăm o piesă, nu s-o descărcăm (5 nu 5 -d), în loc de redare piesa va fi descărcată. Pentru revenire la modul redare dăm comanda reset, astfel resetăm toate argumentele pasate youtube-viewer, aplicația repornește. Valabil pentru orice parametru (-C, -m, etc). Alternativ putem folosi -no-d sau --no-download după cum autorul a avut amabilitatea să-mi scrie, astfel toți ceilalți parametri pasați comenzii, cu excepția celui referitor la descărcare se păstrează! Astfel am avut surpriza și bucuria să aflu că autorul (Trizen-  http://trizenx.blogspot.com/) este român! Mulțumirile mele pe această cale, excelent utilitar a scris!!!


                                                       Youtube-viewer compilat în Sabayon8






 Pentru afișarea colorată a rezultatelor putem pasa comenzii parametrul -C (youtube-viewer -C sau yv -C), iar pentru descărcarea implicită a materialelor -d (yv -d). De asemenea putem adăuga acești parametri, sau doar unul din ei (ori alt parametru posibil) în aliasul comenzii, sau alternativ putem crea un fișier de configurare ~/.config/youtube-viewer/youtube-viewer.conf.

 Este posibil să căutăm și materiale încărcate de un autor:  yv -u nume-autor (yv -u stressat1 de exemplu pentru afișarea tuturor materialelor pe care le-am urcat eu pe youtube), yv --author=nume-autor (yv --author=stressat1 pentru căutarea după parametri în materialele urcate de un anumit utilizator), să mărim numărul de rezultate pe pagină: yv -m (50 rezultate în loc de 20), să alegem criteriul de afișare după relevanță, cele mai vizionate, rating: yv -order-by='ORDER' (published, viewCount sau rating: yv -order-by=viewCount), și multe altele, vedeți yv -h și yv -T. Și, evident combinarea parametrilor e posibilă: yv -C -m -f -d ...
 Pentru oprirea redării cu mplayer folosim Esc sau q, iar pentru închiderea youtube-viewer Ctrl+C sau q și Enter.


 Aliasul meu:
 alias yv='youtube-viewer -C -1'

Youtube-viewer în tty:


 UPDATE
 Dacă folosiți Arch Linux și youtube-viewer, după actualizarea perl de la 5.14 la 5.16 veți primi un mesaj de eoare de genul: 
Attempt to reload XML/Fast.pm aborted.
Compilation failed in require at /usr/share/perl5/core_perl/autouse.pm line 53, line 1.

 Ștergeți directorul /usr/lib/perl5 și reinstalați perl-xml-fast (yaourt -S perl-xml-fast), eventual chiar și perl, youtube-viewer va funcționa iar!

6 comentarii:

  1. Foarte folositor acet youtube-viewer, știi cumva cum ași putea pune datele despre piesă în conky?
    Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Conky? Nu, regret, nu folosesc conky (sau altceva asemănător precum Superkaramba, Gkrellm, etc).

    RăspundețiȘtergere
  3. Vreau sa subliniez o utilitate a acestui utilitar, desi evidenta...
    ex.: yv Prodigy
    >>1-20 -d
    doar un mic exemplu, dar cat e de util uneori...

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru acest review minunat!
    Un mic lucru de punctat, atunci cand downloadam clipuri video, pentru a reveni la functia de play, nu e chiar nevoie de reset, se poate folosi '-no-d' sau '--no-download', ceea ce opreste functia de download, insa pastreaza restul argumentelor specificate anterior.

    Numai bine,
    Trizen

    RăspundețiȘtergere
  5. Mulțumesc pentru apreciere și mai ales pentru youtube-viewer!!! :D
    Am renunțat la videotop în favoarea sa, atât în Arch (pe desktop), cât și-n Sabayon și Mandriva(laptop). Pentru Mandriva acum este și pachet .rpm, mulțumită lui symbianflo (Mandriva Romanian Backports).
    Mandrivausers.ro
    Am modificat și chestia cu downloadul. Mulțumesc!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Apreciez youtube-viewer pentru aplicația cli, însă aceasta are și versiune grafică GTK
    Pagina proiectului: http://code.google.com/p/trizen/

    RăspundețiȘtergere

Back to top