Faceți căutări pe acest blog

vineri, 22 iulie 2011

Administrare utilizatori și grupuri

 Majoritatea distribuțiilor GNU/ Linux oferă la instalare posibilitatea creării unui cont de utilizator, atribuirii unei parole acelui utilizator și contului root. Distribuțiile user-friendly oferă chiar facilitatea creării mai multor conturi de utilizator direct la instalare, sau unelte pentru administrarea conturilor de utilizator și a grupurilor, precum secțiunea pentru administrarea conturilor de user din Mandriva Control Center.
 În plus, mediile grafice precum KDE și Gnome au unelte specifice pentru administrarea conturilor de utilizatori, precum KUser (Kde User Manager), unelte cu interferțe grafice, ușor de folosit.
       KUser- utilizatori                                                                         KUser-grupuri
 










 Dar, același lucru se poate realiza mult mai simplu și mai comod în linia de comandă.
 Să încercăm să adăugăm un utilizator în consolă. Utilitarul pentru adăugarea utilizatorilor este useradd. Comanda poate avea o sintaxă simplă:
 useradd user
Această comandă va crea contul de utilizator "user" și atât. Pentru a face treaba complet, vor trebui create directorul /home pentru acel utilizator, pentru mailuri, adăugarea utilizatorului în grupurile dorite, etc.
 Comanda completă, care va face tot ce este nevoie este:
useradd -m -g grup -G grupuri -s shell utilizator
 Să dăm un exemplu practic:
useradd -m -g users -G audio,video,root,wheel -s /bin/bash tux
 Această comandă va crea contul de utilizator "tux", și adițional va crea directorul /home/tux (opțiunea -m), va seta grupul users ca grup principal pentru userul tux (-g), va seta grupurile suplimentare din care va face parte userul tux (-G), shell-ul implicit (-s).
 În cazul în care doriți ca grupul principal al utilizatorului să aibă același nume, prima dată vom crea grupul respectiv:
groupadd tux, și apoi comanda va fi:
useradd -m -g tux -G audio,video,root,wheel,users -s /bin/bash tux.

Pasul următor este setarea unei parole:
passwd tux, tastăm la cerere parola (de două ori), și gata.

 La fel de ușor putem șterge din sistem utilizatori sau grupuri. Pentru a șterge un cont de user comanda este userdel. Evident vom dori să scăpăm și de directorul său /home, de căsuța de mail din /var/spool/mail. Comanda este:
 userdel -r tux



 Tot din linia de comandă putem face multe altele, să presupunem că dorim schimbarea numelui unui cont de utilizator:
usermod -l new old     (old este numele vechi, new numele nou ales, de exemplu usermod -l xut tux). Problema este că astfel nu vom schimba și numele partiției /home, a directorului mail, numele grupului principal, etc. Pentru aceasta, fie că părăsim interfața grafică (Ctrl+Alt+Backspace sau Leave- Logout) și ne logăm ca root în terminal tty, fie că suntem logați în mediul grafic ca alt user și folosim o consolă ca root și dăm comenzile:
1- killall -u old
2- id old
3- usermod -l new old
4- groupmod -n new old
5- usermod -d /home/new -m new
6- usermod -c "Nume real new" new
7- id new


 Pe parcursul utilizării unui sistem Linux este posibil să avem nevoie ca utilizatorul nostru să facă parte dintr-un grup. De exemplu pentru a utiliza fbgrab, fbterm, trebuie să facem parte din grupul video, pentru a utiliza Virtual Box trebuie să facem parte din grupul vboxusers, etc. Soluția? gpasswd -a user grup, unde user este utilizatorul și grup grupul dorit: 
gpasswd -a tux vboxusers va adăuga userul tux în grupul vboxusers. 
gpasswd -d user grup va înlătura userul din grup, etc.

 Pentru amănunte vedeți în consolă man usersadd, man userdel, man groupadd, man groupdel, man gpasswd.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to top