Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 28 septembrie 2013

Gnome3

 Era pe vremea KDE 4.0, Kde crashuia în draci, era uneori incontrolabil, așa că l-am "părăsit" vreo 2-3 luni, până s-au remediat majoritatea problemelor. Am folosit Gnome (2), era un DE plăcut, intuitiv și simplu și puțin mai economicos cu resursele decât Kde.

 Acum c-am pornit experimentarea DE-urilor Linux, am ajuns la Gnome3... Multă lume se plângea și se plânge în continuare de Gnome3, dar nu credeam că situația-i atât de proastă. E un dezastru, complet ne-intuitiv, complet aiurea, extrem de greu de setat/ configurat/ personalizat. Și mai ales extrem de greu de folosit și de-nțeles... Și-i urât cu draci! Și, culmea culmilor, consumă fără efecte 3D mai mult decât Kde cu efecte grafice! Asta după ce-au tăiat la greu din funcționalități și servicii...
 Știți povestea în care prințesa sărută o broască și aceasta se transformă într-un prinț frumos? Ei bine (așa vine vorba) developerii Gnome au reușit performanța inversă, au transformat Gnome 2 într-un broscoi râios.

 După cum puteți observa în imaginea precedentă ferestrele au rămas doar cu butonul de închidere. Ferestrele nu se minimizează. Nu în mod clasic cel puțin, totul este ciudat, "original".
 În Nautilus  fișierele și directoarele sunt amestecate.
 Panoul are doar cateva elemente. Fără meniu contextual. Fără lista cu ferestrele deschise. Aș spune fără meniu, dacă butonul de "Activities/ Activitati" n-ar fi un fel de meniu ciudat...
 Localizarea în limba romana este un dezastru, apar denumiri în româna și engleză la tot pasul, o amestecatură penibilă!

 Activities
 Esta piesa centrală aș spune, totul începe cu clic pe acest buton sau impingând cursorul mouselui în colțul din stânga sus al desktopului sau apăsând Alt+F1, astfel apare... Apare un gen de ecran de lucru, search & launch, ceva ce mă feresc să caracterizez:
1- în partea stângă a ecranului un dock/ panel (dash) ce conține unele shortcuturi către aplicațiile uzuale. Aplicatiile pornite apar și ele în dock. Putem adăuga sau elimina aplicații cu clic pe iconița din dash- adaugă la favorite respectiv elimină din favorite;
2- în partes de sus a desktopului o fereastră de cautare;
3- în partea din dreapta un fel de pager/ paginator/ unealtă de schimbat desktopul;


 Wallpaper
 La clic dreapta pe desktop apare un mini-meniu contextual ce conține două categorii, mari, late, crăcănate: Settings și Change Backgrounds. Alegem a doua opțiune, avem de ales intre câteva imagini implicite, culori și (teoretic) între propriile noastre imagini de pe hdd... Alternativ Settings- Fundal, e același lucru.




 Am scris că putem adăuga propriile imagini teoretic, asta deoarece nu apare nici o imagine de-a noastră și nici o opțiune de adăugat imagini... Am găsit două soluții, să copiem imaginile doriteîn directorul Poze (caz în care imaginile apar in final in setări) sau din Nautilus cu clic dreapta pe imagine- "Set as Wallpaper", nu văd rostul să ținem imaginile in două locuri diferite!

Nautilus
 În partea dreaptă sus este un buton in formă de roată dințată (Location Options), alegem "Properties/ Proprietăți", ar trebui să fie un fel de Settings, nu? Nu, pentru setări dați clic (stânga sau dreapta, tot un drac) pe iconița din panou și alegeți "Preferințe". În tabul "Vizualizare" putem bifa opțiunea "Dosarele inaintea fișierelor", astfel vom avea o afișare mai ortodoxă.
 Deasemenea putem alege sortarea, după nume, dată, dimensiune, etc. În celelalte taburi alte opțiuni, puține, foarte puține!
 Directoarele și fisierele ascunse apar/ dispar cu Ctrl+h.
 Modul de vizualizare se poate schimba și cu butoanele din dreapta-sus, in stanga iconiței cu roata dințată (în ordine există butoanele de căutare, view items as a list, view items as a grid of icons, view options și location options.
 Pentru a avea butoanele obișnuite ale ferestrelor avem nevoie de "Gnome tweak tool" (gnome-tweak-tool). În categoria "Shell" bifăm la "Arrangement of button..." și selectăm opțiunea "All".


 Gnome-tweak-tool
 Aș spune că este o unealtă indispensabilă pentru a face mediul Gnome 3 un loc cât de cât personalizabil si digerabil... Setările disponibile implicit în Gnome 3 sunt cel puțin sărăcăcioase.
 Pentru a avea data în panou lângă ora: gnome-tweak-tool- shell- "Show date in clock". Pentru afișarea secundelor: "Whether the clock shows seconds".
 Temele le schimbăm din tabul "Theme".
 Dacă doriți pe desktop icoane cu home, Trash, Network, etc, setați în categoria "Desktop".

 Nici gnome-tweak-tool nu abundă in setări, așa că vă las plăcerea să petreceți 2-3 minute "palpitante" descoperind ce e pe acolo...

 Terminal
 Emulatorul de terminal implicit este gnome-terminal.

 Nu-i chiar konsole, dar în fine, iși face treaba ok. Putem reveni la un aspect tradițional al terminalului sau modifica după plac din meniul Editare- Preferința profil, sau cu clic dreapta în terminal-  Profiluri- Preferințe profil. O chestie utilă este dezactivarea F10, altfel htop va trebui închis cu q... Editare- Preferences- debifați "Enable the menu accelerator key".

  Layout tastatura
 O chestie cu adevarat iritantă este schimbarea layoutului tastaturii. Teoretic se face din Settings- Region & Languages- Input Soaurces- clic pe +, alegem layotul de adăugat. Problema-i că layoutul romanesc nu merge adăugat (observați că este gri deschis, inactiv), am adăugat cel moldovenesc, sperând că voi putea scrie măcar acest material cu diacritice... În schimb putem adăuga niște chestii aiurea, gen Romanian (Germany), wtf e asta??? De când caractere precum u cu 2 puncte deasupra sunt diacritice românești??? Ce retardați consideră astea diacritice românești???
 Trăiesc cu speranța că aceste ”setări geniale” sunt doar în versiunea vanilla a Gnome 3, versiunea ”PURĂ”, nemodificată, cea disponibilă în Arch Linux, iar distribuțiile au versiuni modificate/ personalizate/ aranjate!
 După adăugarea layoutului/ layouturilor apare în panou și iconița cu layouturile disponibile. Putem schimba layoutul cu clic pe iconită sau cu hotkeyul setat (implicit este dezactivat...) în Settings- Tastare- Switch to next input source.


  Ok, am rezolvat cu layotul cu diacritice, pentru diacritice apăsăm AltGr (Alt din dreapta) împreună cu a, i, q, s, t, pentru a scrie ă, î, â, ș, ț. Din păcate eu sunt obișnuit cu varianta standard, cea in care diacriticile apar în locul tastelor [ ] \ ; ' . Ergo, materialul e scris în Gnome și revizuit/ adăugat diacritice în Kde...

 Utile
 Am pomenit deja de gnome-tweak-tool, e un must have!
 Pentru a avea vremea afișătă în panou instalați (valabil pentru Arch Linux, în alte distributii numele poate fi diferit) din AUR gnome-shell-extension-weather-git.
 Pentru monitor sistem instalați din AUR gnome-shell-system-monitor-applet-git.
 După instalare restartați Gnome-shell (Alt+F2 - tastați r - apăsați Enter) și din gnome-tweak-tool - Shell extensions activați extensiile. O extensie foarte utilă ar fi și Windows list, va apărea un panou ce conține ferestrele deschise, buton pentru schimbarea spațiilor de lucru și buton pentru bara de mesaje.
Extensii: https://extensions.gnome.org/

 Combinatii de taste utile:
Alt+F1      = activities/ overview/ ecranul search & launch
Alt+F2      = run/ launch; tastarea r urmată de apăsarea tastei Enter va restarta Gnome-shell, iar rt si Enter va reincărca tema
Alt+F4      = închidere fereastră activă/ curentă
Alt+Tab    = schimbare între ferestrele/ aplicațiile deschise
Ctrl+Shift+Alt+r   = screencast video (aloooooo, băi băieți suntem în secolul 21, unde e inregistrarea streamului audio???); captura va fi stocată în directorul Videos sub numele 'shell-%d%u-%c.webm'
Ctrl+Alt+sageata sus/ jos = schimbă desktopul/ spațiul de lucru
Ctrl+Alt+l  = blochează sesiunea (lock)
Ctrl+Alt+Backspace  = părăsește sesiunea (logout) 

 În Setings- Tastura- Scurtaturi găsiți toate shortcuturile.

 Singurul punct forte al Gnome-shell este faptul că tastele Fn funcționează toate, în Xfce și Lxde de exemplu unele nu merg. Nu c-ar fi mare șmecherie, toate tastele Fn îmi merg excelent în KDE și-n Unity. Btw, Unity e-o bijuterie comparativ cu Gnome-shell, serios!
 Regret că opinia mea nu este favorabila, am încercat să mențin un ton urban, civilizat, pe parcursul testării le-am adresat developerilor Gnome toate "urările strămoșești de bine" cunoscute. Și stiu destule! :D
 Dar trebuie să recunosc că urăsc Gnome 3 (Gnome-shell), e-o chestie unică între DE-urile/ WM-urile Linux, folosesc Kde, îmi plac CLI, Lxde, Xfce, E17, Openbox, Unity, Razor-qr, Trinity, șamd, dar nu suport Gnome 3!!! Nu știu nimic din Cinnamon și multe WM-uri (Awesome, Ratpoison, i3, etc), deci nu pot spune nimic de ele...

 Aspect final (este oarecum asemănător cu versiunea/ varianta Gnome-classic a Gnome 3):






Documentație:
https://wiki.gnome.org/
https://wiki.gnome.org/GnomeShell/CheatSheet
https://wiki.archlinux.org/index.php/Gnome_3
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/gnome-3-0-the-complete-guide-959427

duminică, 22 septembrie 2013

XFCE4

 O interfață grafică potrivită unei configurații hardware modeste spre medie este XFCE4. Nu e atât de light ca Lxde sau E17 (sau mai ales ca un WM precum Openbox, Awesome, etc), dar este mai economică decât Kde, Gnome3 sau Unity, Mate, șamd. În plus față de Lxde poate beneficia de efecte 3D, transparențe, setări mai simplu de realizat.

 Există distribuții ce vin cu Xfce4 ca mediu de lucru implicit (Xubuntu de exemplu), altele în care se poate opta la instalare pentru un anumit DE, și-n fine indiferent de distribuția și mediul grafic utilizat, e posibilă instalarea suplimentară a altor DE-uri, în cazul nostru Xfce4:
Arch: pacman -S xfce4 xfce4-goodies
Rosa/ OpenMandriva: urpmi task-xfce
Ubuntu: sudo apt-get install xubuntu-desktop

 Cerințe hardware:
  • CPU: 500Mhz+
  • RAM: 256MiB+ for Desktop/LiveCD - 512MiB recommended
  • Hard drive space: 5GB
  • Graphics card and monitor capable of 800×600 resolution
     
În imaginea precedentă vedeți aspectul implicit al Xfce4 după instalare. Hai să vedem cum anume putem modifica interfața grafică, într-un mod mai atractiv (cel puțin din punctul meu de vedere)...

 Wallpaper 
 Clic dreapta desktop- preferințe desktop- fundal- alegem una din imaginile din listă sau de pe hdd. Bifarea opțiunii ”Listă de imagini” și setarea unui interval de timp ne oferă schimbarea periodică a imaginii de fundal.
 În tabul ”Iconițe” putem debifa pictogramele care apar pe desktop.

 Dacă totuși preferați să aveți pe desktop scurtături către acele directoare, sau poate creați unele noi și nu vă place chenarul din jurul titlului puteți adăuga în fișirul .gtkrc-2.0 (dacă nu aveți acel fișier îl creați) liniile:
style "xfdesktop-icon-view" {
XfdesktopIconView::label-alpha = 0

fg[NORMAL] = "#ffffff"
fg[SELECTED] = "#ffffff"
fg[ACTIVE] = "#ffffff"
}

 

widget_class "*XfdesktopIconView*" style "xfdesktop-icon-view"

 După un logout-login sau reboot numele directoarelor și fișierelor nu vor mai fi încadrate de acel dreptunghi spălăcit.


 Meniu
 Cu clic dreapta pe meniu- proprietăți putem modifica icoana meniului (clic pe imagine- alegeți alta, chiar și una personală/ ”Fișierele de tip imagine” ), titlul afișat lângă icoană sau ne-afișarea acelui titlu.

 Panou
 Clic dreapta pe panou- panou- preferințe panou și putem alege poziția panoului, adăugarea/ îndepărtarea unui panou, culoarea panoului, putem adăuga noi elemente (controale, lansatoare, widgeturi) cu clic pe +, schimbarea poziției elementelor cu clic pe săgeți, etc.
 Adăugare lansatoare aplicații: clic dreapta panou- panou- adăugare de noi elemente- lansator- adaugă- apoi clic dreapta pe lansator- proprietăți- clic + - selectăm aplicația căreia dorim să-i creăm un lansator rapid pe panou- adaugă. Pentru ușurință putem tasta numele aplicației în caseta de căutare.
 Pentru panou transparent: clic dreapta panou- panou- preferințe panou- aspect- mutați cursorul de la ”Alfa” spre stânga, o valoare mai mică înseamnă transparență mai mare, 0= complet transparent.
 Pentru a schimba culoarea panoului (background) și/ sau a textului din panou (foreground/ text icoane) adăugăm în fișierul .gtkrc-2.0 linii de genul:
style "panel"
{
bg[NORMAL] = "#909599"
xthickness = 0
ythickness = 0
}

widget_class "*Panel*" style "panel"
widget "*Panel*" style "panel"
class "*Panel*" style "panel"

pentru panou gri (asta se realizează mai simplu alegând la aspect ”Culoare solidă” și alegând o culoare) sau
style "panel"
{
fg[NORMAL] = "#19ff00"
xthickness = 0
ythickness = 0
}

widget_class "*Panel*" style "panel"
widget "*Panel*" style "panel"
class "*Panel*" style "panel"

pentru culoare text (verde în acest caz). Se înlocuiește codul de culoare (909599 respectiv 19ff00) cu codul culorii dorite, cod ce poate fi obținut de aici: http://www.2createawebsite.com/build/hex-colors.html
 Dacă dorim ca și ceasul să aibă afișată ora cu o culoare (chiar și alt font și dimensiune): clic dreapta pe appletul Ceas- Proprietăți- alegem ”Format personalizat” și adăugăm în casetă de jos
 de exemplu pentru culoare verde, font Liberation Sans Bold, dimensiune 12.
 Putem modifica și aspectul appletului ”Weather update” cu cli dreapta pe acesta- proprietăți- la Appearance numărul de zile afișate, la Scrolbox dimensiunea fontului și culoarea acestuia.


 Aveți la dispoziție lansatorul runner (Alt+F2) și appfinder (Alt+F3, e vorba de un runner mai ”arătos”...).


 Task manager
 Dacă preferați ca task managerul (windows list, lista cu aplicații deschise) să afișeze doar iconițele aplicațiilor, nu și denumirea: clic dreapta panou- panou- preferințe- elemente- selectați ”Butoane pentru ferestre” (windows list)- editați- debifați opțiunea ”Arată etichete pentru butoane”.


 Manager de opțiuni
 Majoritatea setărilor (chiar și cele prezentate anterior) se pot realiza în managerul de opțiuni: clic meniu- opțiuni- manager de opțiuni sau clic dreapta desktop- programe- manager de opțiuni.
Intrăm în fiecare categorie și avem disponibile opțiunile necesare, de exemplu pentru layout tastatură: manager opțiuni- tastatură- aranjament, debifăm varianta cu păstrarea opțiunilor implicite de sistem, clic ”Adaugă”, alegem Romanian standard- ok.

 Hotkeys
 Putem seta diferite scurtături pentru aplicații/ comenzi alocând taste sau combinații în menu- Opțiuni- Manager opțiuni- Tastatură- Scurtături pentru programe-  Adaugă- trecem numele aplicației sau comanda dorită, Enter, apăsăm combinția de taste ce vrem s-o atribuim aplicației/ comenzii.
 De exemplu pentru logout, comanda este log out: xfce4-session-logout --logout, o scriem în casetă la”Comandă”- apăsăm Enter sau clic Ok- apăsăm combinația dorită, Ctrl+Alt+Backspace de pildă.
 Alte posibilități sunt:
xfce4-session-settings                       = managerul de opțiuni
xfce4-session-logout --suspend       = suspendare
xfce4-session-logout --halt               = oprire
xfce4-session-logout --reboot          = repornire
xfce4-session-logout --hibernate    = hibernare
xfce4-keyboard-settings                    = setări tastatură
xfce4-settings-manager                     = managerul de setări (manager de opțiuni)
șamd. Puteți afla mai multe variante de comenzi de sistem tastând în terminal xfce4- și apăsând TAB pentru autocompletare.


 Terminal
 Emulatorul de terminal este Terminal Emulator, setările se fac cu clic dreapta pe suparață- preferințe- în fiecare tab aveți alte opțiuni, tip, culoare, dimensiune font, prompt, transparență, compatibilitate, etc.


 Manager fișiere
 Administratorul de fișiere implicit este Thunar. Setările se fac în submeniul Editare- preferințe. Fișierele ascunse apar/ dispar cu Ctrl+h.

 Cei ce doresc efecte și animații 3D pot instala și folosi ca WM compiz. Pentru power management recomand Jupiter.

Rezultat final customizări:




 Sursă:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Xfce

LXDE

 Linux nu are o singură intefață grafică, putem folosi una anume în funcție de preferințe și de componentele hardware.

DE= desktop environment= mediu desktop= intefață grafică
WM= windows manager= administrator ferestre= interfață grafică (dacă nu folosim un DE, ci doar un WM)

 Vreau să prezint începătorilor un mediu desktop light, care necesită resurse puține, dar care este destul de simplu de folosit și administrat/ intuitiv/ user- friendly, LXDE (Lightweight X11 Desktop Environment).

 Cerințe hardware:
CPU RAM Hard Disk Speed
Pentium II 266 MHz 192 MB 5400 rpm moderate - fast
VIA 400 MHz 256 MB 5400 rpm moderate - fast
Pentium III 600 MHz 512 MB 4500 rpm fast
QEMU emulation on AMD Athlon 1.6 (1.4 GHz) 128 MB QEMU disk image fast
AMD Athlon 1.6 (1.4 GHz) 512 MB 7200 rpm very fast
Intel Atom 512 MB Flash Disk very fast

 Lxde este construit în jurul Openbox, WM-ul implicit, dar putem înlocui Openbox cu alt WM. Principalele atuuri ale Lxde sunt faptul că rulează pe hardware vechi, modest, rapiditatea, consumul mic de energie și resurse și posibilitatea de-a fi personalizat decent (nu la nivelul Kde de exemplu, dar suficient de mult și mai ales de simplu comparativ cu WM-urile).

 Lxde poate fi instalat pe orice distribuție Linux, sunt distribuții ce au implicit ca DE Lxde-ul (Rosa: http://www.rosalab.com/blogs/rosa-lxde-2012-lts , Lubuntu: http://www.lubuntu.net/ ), altele în care se poate alege la instalare mediul grafic. Sau putem instala Lxde ulterior instalării, chiar pe distribuția folosită (comenzi date ca root, cu excepția Ubuntu ce folosește implicit sudo):
Arch: pacman -S lxde
Rosa/ Mandriva: urpmi task-lxde
Ubuntu: sudo apt-get install lubuntu-desktop
Fedora: yum install lxde

 Aspectul implicit după instalare:

 Un aspect enervant pentru mine îl constituie prezența dosarelor și fișierelor din Desktop pe display, eu mut tot conținutul directorului ~/Desktop într-un singur director, astfel am desktopul curat...

 Panoul se poate muta în altă poziție: clic dreapta panou- opțiuni panou- geometrie- poziție margine (sus, jos, stânga, dreapta).

 Ferestrele cu aplicații pornite pot fi afișate în Taskbar (bara de programe) ca-n windows7, adică numai iconițe fără test: clic dreapta panou/ taskbar- opțiuni pentru bară de programe (listă ferestre)- bifăm ”doar iconițe”.





 Wallparerul se modifică cu clic dreapta pe desktop- aspect- imagine fundal- căutăm imaginea dorită. Putem debifa opțiunea ce setează același wallpaper pe toate desktopurile și seta imagini diferite pe fiecare desktop în parte.
În tabul ”Avansate” puteți bifa opțiunea ”arată meniul managerului de ferestre”.

 Pentru a avea lansatoare rapide ale aplicațiilor în panou: clic dreapta panou- editați elementele panoului- module de panou- adăugați- lansator de programe- editează- navigăm în meniu și cu dublu clic pe iconițele aplicațiilor dorite le adăugăm în acel lansator. Poziția pe panou a lansatorului se modifică cu clic pe butoanele sus (către stânga panoului) sau jos (către dreapta).


 Schimbare layout tastatură: clic dreapta panou- editați elementele- adaugă- comutator pentru aranjamente tastatură. Apoi clic dreapta pe comutator- opțiuni pentru comutator- debifați ”Keep system layout”- adaugă- cautați aranjamentul dorit (eu folosesc Romanian standard, cel cu ă, î, â, ș, ț în locul tastelor [ ] \ ; ' ). În tabul ”Schimbați opțiunile aranjamenrului” selectați o tastă sau combinație ce va schimba layotul.

 Personalizarea mai profundă se face folosind lxappearance, cu ajutorul căruia schimbăm tema, iconițele, cursorul mouse-ului, decorații ferestre, font, etc.

Alternativ putem folosi obconf.

 Putem seta hotkeys cu ajutorul obkey sau modificând direct fișierul ~/.config/openbox/lxde-rc.xml.

 Pentru schimbare rezoluție avem lxrandr.

 Ca lansator rapid avem runner (Alt+F2) sau lxlauncher.

 Ca emulator de terminal avem implicit lxterminal.

Managerul de ferestre implicit este PCManFM. Setăm preferințele în meniul Editare- Preferințe. Directoarele și fișierele ascunse apar/ dispar la apăsarea combinațieide taste Ctrl+h.

 Pentru power management putem folosi Jupiter.


 Aspectul final (”muncă” preț de vreo 4-5 minute... :D ):



Surse:
https://wiki.archlinux.org/index.php/LXDE
http://lxde.org/
Back to top