Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 20 aprilie 2013

Manipulare partiții (re-partiționare păstrând datele)

 Am renunțat complet la windows pe laptop, oricum nu-l foloseam niciodată, iar soția a ajuns să prefere și ea Arch Linux. Așa că n-avea rost să irosesc ~100 GB.
 Tabela mea de partiții arăta cam așa (e-un screenshot mai vechi, refolosit/ nu intenționam să scriu acest material, dar începătorii pot găsi diverse chestii utile în el, cel puțin așa sper):

 PLANIFICARE
 În mod categoric trebuie gândit procesul de manipulare a partițiilor în mod temeinic, trebuie să hotărâm ce anume dorim: ce partiții eliminăm, ce partiții extindem, cum facem să putem folosi sistemul/ sistemele de operare deja existente, cum ne protejăm datele.
 Sistemul meu de bază este Arch (de pe /dev/sda2), mai aveam o partiție pentru teste (/dev/sda3), ambele folosind în comun /home (/dev/sda7) și swap (/dev/sda6). Celelalte erau în plus, deci trebuiau eliminate, iar cu ocazia aceasta am făcut și alte modificări pentru viitor, mărirea partițiilor swap, /home și /. Pentru a nu mă complica inutil, am hotărât:
1- /dev/sda1 formatată ext4;
2- Gentoo mutat de pe /dev/sda3 pe /dev/sda1;
3- /dev/sda3 ștearsă;
4- /dev/sda2 mărită pe majoritatea spațiului /dev/sda3 (astfel redimensonez/ măresc / de la 17 GB la 30 GB; în restul de 4,5 GB creez swap;
5- în partiția logică/ extinsă /dev/sda4 șterg /dev/sda5 = D a windows și /dev/sda6 = swap și tot spațiul îl aloc partiției /home, /dev/sda7.
 Schema este gândită pentru eliminarea partițiilor ntfs, mutarea unor partiții Linux și redimensionarea lor, și, cel mai important păstrarea datelor (OS, date personale).

 EXECUTARE
1- formatare /dev/sda1 din ntfs în ext4:
mkfs.ext4 /dev/sda1
2- clonare /dev/sda3 pe /dev/sda1:
dd if=/dev/sda3 bs=32M of=/dev/sda1
3- edităm fișierele de configurare /boot/grub/grub.conf (da, grub.conf, nu grub.cfg, e vorba de Gentoo, acum (hd0,2) este (hd0,0), deci modificăm) și /etc/fstab, modificând după caz, de exemplu acum / nu mai e /dev/sda3, ci /dev/sda1, iar /home este /dev/sda5 nu /dev/sda7):
mc  = acum navigăm la fișiere, sau direct cu:
mcedit /etc/fstab, etc, sau putem folosi orice alt editor de text.

 Cam atât cu CLI deocamdată, pur și simplu nu eram destul de sigur pe mine că pot folosi fdisk sau parted pentru restul modificărilor, așa c-am restartat laptopul cu live-cd- ul Gparted în unitatea optică, am bootat și restul modificărilor le-am făcut în interfața grafică a sesiunii live Gparted.
 Singurul aspect notabil îl reprezintă timpul, muuuuult mai mult decât mă așteptam, undeva în jur de 5 ore cu totul, majoritatea (~ 3,5-4 ore) pierdut cu mărirea și mutarea partiției /home (/dev/sda7 inițial, acum /dev/sda5) către stânga partiției extinse /dev/sda4 acum! Dar, ceea ce este cel mai important TOATE datele mele sunt în siguranță, ambele distribuții funcționează perfect!
 În fine am modificat și fișierele de setări ale Arch, direct din Gparted- terminal:
sudo -s  = am devenit user root fără parolă
mkdir ~/arch && mount /dev/sda2 ~/arch  = am creat un director pentru montare și am montat partiția /
mcedit /etc/fstab  = am modificat locațiile partițiilor / și /home

 POSIBILE PROBLEME
 Dacă cumva uitați să modificați fișierele de configurare, la pornirea mașinii veți avea ”surpriza” ca în loc de interfața grafică să vă treziți cu diverse erori în Grub => asta ar însemna probleme cu /boot/grub/grub.cfg sau /etc/fstab, depinde de mesaj. De exemplu:
>> mounting root device...
>>using mount -t auto -o ro
!! The filesystem mounted at /dev/sda3 does not appear to be valid /, try again
!! Could not find the root block device in 

!! Could not mount specified ROOT, try again
Please specify another value, or press Enter for the same, type ”shell” for a shell, or ”q” to skip
root block device() ::

 Mda, asta am pățit eu, uitasem să modific în /boot/grub/grub.conf a Gentoo la linia kernel: real_root=/dev/sda1 în loc de /dev/sda3. Evident, pur și simplu după mesaj am tastat /dev/sda1 - Enter și odată logat în Gentoo am remediat.

duminică, 14 aprilie 2013

Weechat/ client IRC

 Există multe aplicații pentru IRC (Internet Relay Chat), cu interfață grafică (Konversation, Hexchat, XChat, Pidgin), sau în linia e comandă (Irssi, Centerim, Weechat, Erc).

  Konversation:
 Pidgin:
 Xchat:
  Hexchat:
 Irssi:
 Weechat (Wee Enhanced Environment for Chat):

 Despre Centerim citiți aici: http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid-2011/terminal_2#centerim

 Ceea ce-mi place la Weechat este că spre deosebire de Irssi și alte utilitare similare are un aspect frumos și bine aranjat, cu partea centrală a ferestrei pentru conversații, anunțuri, etc, și cu cele două panouri laterale pentru afișarea orei și a utilizatorilor logați pe canalul IRC.

 Instalare în Arch: pacman -S weechat
 Pornire: weechat-curses
 Informații: weechat-curses -h
 Hotkeys: weechat-curses -k
 Conectare la un server: /connect nume-server, de exemplu:
 /connect chat.freenode.net
 Intrare pe un chat: /join #nume-canal, de exemplu:
/join #archlinux.ro
 Conectare automată la un server la pornire:
 /set irc.server.freenode.autoconnect on
 Conectare automată la canale:
/set irc.server.freenode.autojoin "#canal1,#canal2,#canal3,...,#canalX"
 /set irc.server.freenode.autojoin "#archlinux.ro,#archlinux,#ubuntu-ro"
 Părăsire canal: /close
 Închidere weechat: /quit
 Navigare între buffere (ferestre cu canale și servere): F5 sau F6 sau Alt+ săgeată stânga/ dreapta sau Alt+ număr fereastră (Alt+1 va fi serverul freenode, Alt+2 primul canal deschis, etc, numărul este afișat în bara de jos, deasupra nickului, lângă numele canalului activ)
 Scroll în bara de titlu de sus: F9/ F10
 Scroll text în fereastră: PgUp/ PgDn
 Salt la fereastra/ canalul activ: Alt+a

1- Bara de titlu;
2- Panoul orar;
3- Fereastra principală, cea cu conversații, anunțuri, etc;
4- Panoul cu nickurile celor logați;
5- Bara de stare/ informații: ora, serverul, canalul și numărul acestuia, etc;
6- Promptul: este exact ca un shell, este afișat nickul nostru și acolo dăm comenzile (/connect, /join, /quit, etc), putem folosi chiar și tasta Tab pentru autocompletare.

Actualizare> după cum bine îmi atrăgea atenția calvarr (vedeți comentariile), căruia îi mulțumesc pentru vigilență, putem instala wee-buzzer, un supliment (add-on) astfel încât să fim avertizați sonor la primirea unui mesaj sau la menționarea nick-ului nostru într-un chat. În Arch wee-buzzer este în AUR, deci se instalează cu yaourt -S wee-buzzer, iar apoi se activează (copiem fișierul de configurare: /usr/share/weechat/scripts/wee-buzzer.py):
cp /usr/share/weechat/scripts/wee-buzzer.py ~/.weechat/python/autoload/
 Detalii aflați cu man wee-buzzer.

 Documentație:
http://www.weechat.org/files/doc/devel/weechat_user.en.html
http://www.weechat.org/files/doc/devel/weechat_quickstart.en.html
http://www.weechat.org/files/doc/weechat_faq.en.html

luni, 1 aprilie 2013

Vokoscreen

 Există destule aplicații pentru captură audio- video (Istanbul, Recordmydesktop, ffmpeg, etc) sau care pe lângă scopul declarat pot face și capturi (ROMP/ Rosa Media Player de exemplu), dar următoarea aplicație este extrem de intuitivă și ușor de folosit, și, ce e mai important face capturi de calitate! Mă refer la https://github.com/vkohaupt/vokoscreen . Sincer nu mai știu de unde am aflat de el (io-s fan ffmpeg, dar mai testez și altele, nu că la bază n-ar fi tot ffmpeg... :D ), bănuiesc că symbianflo e ”responsabil”... Oricine ar fi merită mulțumiri, vokoscreen poate fi folosit cu încredere! Mai ales de începători sau persoane mai puțin pricepute.
 În Arch se poate instala din AUR cu yaourt -s vokoscreen sau packer -S vokoscreen. Nu știu dacă pachetul este în toate distribuțiile, ar merita categoric, dacă nu se poate instala simplu din sursă.
  Iată cum arată interfața, este simplă, în partea de sus avem o bară de meniuri cu butoane mari, cu clic pe iconițe schimbăm meniul și putem face setările pentru captură:
1- putem captura tot ecranul, sau o fereastră anume, o porțiune selectată și chiar imaginea prinsă de camera web;
 2- putem selecta sursa audio (Alsa sau Pulse);
3- alegem codecul video, numărul de cadre pe secundă și formatul;
4- în fine alegem locația unde vor fi salvate capturile de ecran (sub numele screencast-număr.format/ screencast-1.mkv, screencast-2.avi, etc) și playerul pentru redare.
  În partea de jos observați butoanele Start (pornire captură), Stop (oprire), Pause (pauză) și Play (redare cu playerul selectat).


 Și fiind vorba de-un utilitar pentru screencast (alegeți o calitate bună, HD):



Back to top