Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 27 noiembrie 2013

MRB

MRB= Mandrivausers Romanian Backports repository

 Fiecare distribuție Linux are mediile sale de pachete online, așa numitele repositories, unele din ele oficiale, altele neoficiale, cum sunt PPA (Personal Package Archive) ale Ubuntu, AUR (Arch User Repository) al ArchLinux, MIB (Mandriva International Backports) al Mandrivei (http://mib.pianetalinux.org/blog/repository).

 După cum utilizatorii vechi ai Mandriva știu, comunitatea locală a utilizatorilor distribuției Mandriva (http://mandrivausers.ro/node) are un repository/ mediu de pachete/ depozit de pachete online propriu. Pe vremea când distribuția avea succes erau doi packageri, unul pentru versiunile pe 32 de biți/ x86 (V3n3RiX), celălalt pentru versiunile pe 64 de biți/ x84_64/ amd64 (symbianflo). Acum a rămas doar symbianflo pe baricade, dar ține steagul sus!

 MRB are pachete pentru ultimele versiuni ale Mandriva, dar și pentru distribuțiile ”soră”, Rosa Linux și acum și OpenMandriva.
 Orice utilizator al uneia din distribuțiile menționate mai sus poate solicita unul sau mai multe pachete ce nu se găsesc în mediile oficiale sau ultimele versiuni ale unor pachete oficiale pe forumul mandrivausers.ro în subiectul dedicat: http://www.mandrivausers.ro/forums/solicitare-pachete .
 Regula este să se specifice distribuția, arhitectura, pachetele dorite și pagina web a programatorului și pagina de download (http://www.mandrivausers.ro/content/how-reguli-de-respectat).
 De exemplu, să presupunem că solicităm împachetarea moc (Music On Console) pentru Rosa LTS pe 64 de biți, vom specifica:
Rosa LTS/ x86_64
Moc- http://moc.daper.net/download

 În măsura timpului domnul symbianflo va împacheta pachetele (aplicațiile) cerute, atît timp cât este cu putință și se îndeplinesc condițiile specificate (să nu existe în mediile oficiale sau să existe versiuni vechi și cererea să se refere la ultimele versiuni, bleeding edge)!
 Eu tocmai am apelat la symbianflo pentru câteva pachete care încă nu erau disponibile în mediile oficiale pentru arhitectura x86_64 (moc, videotop sau youtube-viewer), plus încă vreo două apărute pe parcurs. Deja după 24 de ore unele sunt în mediul MRB, celelalte vor urma!

 Orice utilizator al OpenMandriva 2013.0 poate adăuga depozitul cu pachete MRB dând în consolă ca root comanda (copy-paste în terminal- Enter):
 urpmi.addmedia --update 'MRBx86_64_rpms' 'http://abf-downloads.rosalinux.ru/mandrivausersro_personal/repository/openmandriva2013.0/x86_64/main/release/' with media_info/hdlist.cz

 Anunțul oficial: http://www.mandrivausers.ro/content/noi-medii-mrb-pentru-openmandriva

 Acesta este mediul, puteți vedea că deja conține câteva pachete:
http://abf-downloads.rosalinux.ru/mandrivausersro_personal/repository/openmandriva2013.0/x86_64/main/release/

 Utilizatorii Rosa 2012LTS și Rosa 2012.1 (Fresh) pot adăuga mediile MRB după indicațiile de aici: http://mrb.mandrivausers.ro/
 Pentru Rosa LTS și Fresh sunt mult mai multe pachete disponibile (numai bunătăți!), pe parcurs, în funcție de numărul solicitărilor și al utilizatorilor va crește și numărul de pachete pentru OpenMandriva. Am specificat numărul utilizatorilor. De ce? Presupun că un număr mare de utilizatori ar aduce un număr mare de cereri diverse, fiecare avem preferințele noastre personale, nevoile proprii. Tradițional MRB este un mediu cu pachete speciale (de exemplu screen cu patch-ul Vertical Split), folosite mai mult aș zice eu de power users, aplicații predominant CLI, dar nu numai (sunt și pachete cu GUI, xt7-player, qwinff, tv-maxe, etc).
 Dar, repet, nu e obligatoriu să cerem ceva, putem adăuga doar mediul de pachete și instala pachetele cerute de alți useri sau împachetate de symbianflo pentru el personal și puse la dispoziția noastră!

 Iată la lucru moc (player audio CLI), videotop (streaming/ download materiale de pe youtube CLI) și cmatrix (screensaver CLI), pachetele solicitate de mine.

Aș încheia mulțumindu-i lui symbianflo pentru efort și dăruire! Și deasemenea mulțumindu-i și lui V3n3RiX pentru munca depusă odinioară!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to top