Faceți căutări pe acest blog

duminică, 22 septembrie 2013

LXDE

 Linux nu are o singură intefață grafică, putem folosi una anume în funcție de preferințe și de componentele hardware.

DE= desktop environment= mediu desktop= intefață grafică
WM= windows manager= administrator ferestre= interfață grafică (dacă nu folosim un DE, ci doar un WM)

 Vreau să prezint începătorilor un mediu desktop light, care necesită resurse puține, dar care este destul de simplu de folosit și administrat/ intuitiv/ user- friendly, LXDE (Lightweight X11 Desktop Environment).

 Cerințe hardware:
CPU RAM Hard Disk Speed
Pentium II 266 MHz 192 MB 5400 rpm moderate - fast
VIA 400 MHz 256 MB 5400 rpm moderate - fast
Pentium III 600 MHz 512 MB 4500 rpm fast
QEMU emulation on AMD Athlon 1.6 (1.4 GHz) 128 MB QEMU disk image fast
AMD Athlon 1.6 (1.4 GHz) 512 MB 7200 rpm very fast
Intel Atom 512 MB Flash Disk very fast

 Lxde este construit în jurul Openbox, WM-ul implicit, dar putem înlocui Openbox cu alt WM. Principalele atuuri ale Lxde sunt faptul că rulează pe hardware vechi, modest, rapiditatea, consumul mic de energie și resurse și posibilitatea de-a fi personalizat decent (nu la nivelul Kde de exemplu, dar suficient de mult și mai ales de simplu comparativ cu WM-urile).

 Lxde poate fi instalat pe orice distribuție Linux, sunt distribuții ce au implicit ca DE Lxde-ul (Rosa: http://www.rosalab.com/blogs/rosa-lxde-2012-lts , Lubuntu: http://www.lubuntu.net/ ), altele în care se poate alege la instalare mediul grafic. Sau putem instala Lxde ulterior instalării, chiar pe distribuția folosită (comenzi date ca root, cu excepția Ubuntu ce folosește implicit sudo):
Arch: pacman -S lxde
Rosa/ Mandriva: urpmi task-lxde
Ubuntu: sudo apt-get install lubuntu-desktop
Fedora: yum install lxde

 Aspectul implicit după instalare:

 Un aspect enervant pentru mine îl constituie prezența dosarelor și fișierelor din Desktop pe display, eu mut tot conținutul directorului ~/Desktop într-un singur director, astfel am desktopul curat...

 Panoul se poate muta în altă poziție: clic dreapta panou- opțiuni panou- geometrie- poziție margine (sus, jos, stânga, dreapta).

 Ferestrele cu aplicații pornite pot fi afișate în Taskbar (bara de programe) ca-n windows7, adică numai iconițe fără test: clic dreapta panou/ taskbar- opțiuni pentru bară de programe (listă ferestre)- bifăm ”doar iconițe”.





 Wallparerul se modifică cu clic dreapta pe desktop- aspect- imagine fundal- căutăm imaginea dorită. Putem debifa opțiunea ce setează același wallpaper pe toate desktopurile și seta imagini diferite pe fiecare desktop în parte.
În tabul ”Avansate” puteți bifa opțiunea ”arată meniul managerului de ferestre”.

 Pentru a avea lansatoare rapide ale aplicațiilor în panou: clic dreapta panou- editați elementele panoului- module de panou- adăugați- lansator de programe- editează- navigăm în meniu și cu dublu clic pe iconițele aplicațiilor dorite le adăugăm în acel lansator. Poziția pe panou a lansatorului se modifică cu clic pe butoanele sus (către stânga panoului) sau jos (către dreapta).


 Schimbare layout tastatură: clic dreapta panou- editați elementele- adaugă- comutator pentru aranjamente tastatură. Apoi clic dreapta pe comutator- opțiuni pentru comutator- debifați ”Keep system layout”- adaugă- cautați aranjamentul dorit (eu folosesc Romanian standard, cel cu ă, î, â, ș, ț în locul tastelor [ ] \ ; ' ). În tabul ”Schimbați opțiunile aranjamenrului” selectați o tastă sau combinație ce va schimba layotul.

 Personalizarea mai profundă se face folosind lxappearance, cu ajutorul căruia schimbăm tema, iconițele, cursorul mouse-ului, decorații ferestre, font, etc.

Alternativ putem folosi obconf.

 Putem seta hotkeys cu ajutorul obkey sau modificând direct fișierul ~/.config/openbox/lxde-rc.xml.

 Pentru schimbare rezoluție avem lxrandr.

 Ca lansator rapid avem runner (Alt+F2) sau lxlauncher.

 Ca emulator de terminal avem implicit lxterminal.

Managerul de ferestre implicit este PCManFM. Setăm preferințele în meniul Editare- Preferințe. Directoarele și fișierele ascunse apar/ dispar la apăsarea combinațieide taste Ctrl+h.

 Pentru power management putem folosi Jupiter.


 Aspectul final (”muncă” preț de vreo 4-5 minute... :D ):



Surse:
https://wiki.archlinux.org/index.php/LXDE
http://lxde.org/

2 comentarii:

  1. Te linkuiii pe g+ pe rosalinux.ro, daca te deranjeaza te rog sa zici , cind zici sa nu te mai pomenesc nu o mai fac pina atunci ...profit de tine ghghgh

    RăspundețiȘtergere

Back to top