Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 7 august 2013

Ranger

 Am scris deja despre mc/ Midnight Commander (http://stressat.blogspot.ro/2012/07/mc-midnight-commander.html), hai să vedem un alt file manager CLI, ranger. Ranger e un manager de fișiere cu interfață ncurses, deci putem folosi tastatura și mouse-ul după plac. Spre deosebire de mc, ranger are doar un panou cu trei coloane, e mai puțin intuitiv și ușor de setat, dar prezintă mult mai multe informații despre directoare și fișiere, extrem de util.
 
 În partea dreaptă vedeți informațiile detaliate afișate de ranger, punctul său forte!

 După instalarea ranger trebuie să copiem fișierele de configurare ale ranger în ~/ config/ranger cu comanda:
ranger --copy-config=all



 Putem naviga între directoare/ fișiere folosind tastele săgeți sau tastele h, j, k, l (în stilul Vim, ca și comenzile), cu G ajungem la final, cu gg la început, / e pentru căutare (search), ? deschide manualul/ meniul help, 1? (apăsăm tasta 1 și apoi ?, adică Shift și / ) arată key bindings, 2? arată lista de comenzi valabile, 3? listează setările, Ctrl+n creează un tab nou, schimbăm tabul cu Tab sau comanda :tab_move număr-tab (:tab_move 2 de exemplu pentru al doilea tab după cel curent), sau chiar cuc clic mouse, închidem un tab cu q sau comanda :quit, închidem direct ranger cu toate taburile cu Q sau :quit!, putem porni direct ranger cu mai multe directoare deschise, cîte unul în fiecare tab cu comanda:
ranger director1 director2 ... directorn
ranger Dropbox Music Documents /home/stressat/Downloads de exemplu va porni automat 4 taburi, fiecare în directorul specificat.
 În screenshotul următor taburile se văd în colțul din dreapta sus, cel activ este în cîmp verde.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to top