Faceți căutări pe acest blog

luni, 6 februarie 2012

Screenhots

 Putem obține capturi de ecran (screenshot) cu diferite aplicații grafice, ksnaspshot (instalat implicit în KDE), shutter, etc, dar putem folosi și linia de comandă.

1- Scrot
Instalăm scrot și în terminal dăm comanda: scrot nume-imagine.png (sau .jpg).
Pentru o anumită întârziere/ delay adăugăm parametrul d, iar pentru contorizare c: scrot -d 5 -c captură.png va crea o imagine numită captură.png la 5 secunde după darea comenzii și va contoriza în terminal timpul.
 Captura va fi salvată în directorul curent, sau putem alege altă locație, inlocuind numele imaginii cu calea completă, de exemplu: scrot ~/Documents/Screenshots/captura.png.
 Alte opțiuni utile:
-s (--select): selectăm interactiv o anumită ferestră sau porțiune a ecranului.
-b (--border): la selectarea unei ferestre va capta și marginea ferestrei, bordura.
-q (--quality) urmat de un număr intre 1 si 100 (implicit este 75): calitatea imaginii, cu cât numarul pasat optiunii e mai mare crește calitatea, deci imaginea va fi mai puțin comprimată și va ocupa mai mult spațiu pe disc.
-t (--thumb) urmat de un număr: va face și thumbnail (miniatură) a imaginii principale. Numărul alocat opțiunii reprezintă procentul mărimii miniaturii (25 înseamnă 25% din dimensiunea capturii principale, 10= 10%, etc.). Miniatura va avea același nume ca imaginea principală plus -thumb (screenhot.png și screenshot-thumb.png de exemplu).
  Putem seta scrot să numească automat capturile de ecran cu data curentă, ora, dimensiunea, sa le salveze direct intr-un anumit director:
scrot '%d-%m-%Y-%T.png' -e 'mv $f ~/Documents/Screenshots/' 
va denumi imaginea sub forma  zi-lună-an-ora:minut:secundă.png si o va salva in /home/user/Documents/Scrrenshots.
 Pentru usurință putem seta un alias în .bashrc de forma:
alias scrot="scrot '%d-%m-%Y-%T.png' -e 'mv $f ~/Documents/Screenshots/' " 
  În acest mod comanda scrot va inlocui de fapt comanda completă:
scrot '%d-%m-%Y-%T.png' -e 'mv $f ~/Documents/Screenshots/'
  Mai multe posibilități de folosire a unor variabile în numele capturilor găsiți aici: http://linux.die.net/man/3/strftime
 Același sistem se poate folosi și la următoarele utilitare prezentate.


                                     Screenshot: 06-02-2011-18:48:50




2- Import
 Import e parte a pachetului ImageMagick, instalăm imagemagick, apoi dăm comanda în consolă: import imagine.png și:
- apăsăm Enter sau clic stânga pentru captarea consolei;
- marcăm cu mouse-ul zona pe care o dorim capturată.
 Alternativ putem pasa comenzii parametrul -window root pentru a captura tot ecranul, cu toate ferestrele afișate pe desktop.
 Optiuni utile:
-border: va captura si marginea/ bordura ferestrei.
-quality numar: numar intre 0 (calitatea cea mai proasta) si 100 (calitate maxima).
-monochrome: va salva imaginea in alb- negru.
-negate: va salva negativul imaginii.
-rotate grade: roteste si salveaza asa imaginea capturata (-rotate 15 va roti imaginea cu 15 grade...).
-snaps numar: numarul reprezinta numarul de capturi care vor fi luate de import, consecutiv, astfel incat sa avem o serie de imagini. Imaginile vor fi luate din fereastra pe care dăm clic. scrot -snaps 5 test.png va crea 5 imagini denumite test-0.png, test-1.png, ..., test-4.png.













3- Fbgrab 
 Scrot și import funcționează doar în interfața grafică, nu și-n terminalul în mod text tty. Pentru capturi ale tty putem folosi fbgrab (preferatul meu) sau fbshot: Comanda va fi:
fbgrab nume-imagine.png       sau
fbshot nume-imagine.png




4- Imgurbash
 Ok, odată realizate capturile de ecran, veți dori să le urcați pe un site precum http://imgur.com/. Puteți folosi un browser, un serviciu pentru administratorul de fișiere (ImgurServiceMenu pentru Dolphin de exemplu: http://kde-apps.org/content/show.php/?content=136616), sau, mai simplu și mai eficient un utilitar CLI precum imgurbash: https://aur.archlinux.org./packages.php?ID=35385 .
 Faceți screenshot cu scrot, import, fbgrab, fbshot și în același terminal dați comanda: imgurbash nume-screenshot.png. Veți primi adresa la care puteți vedea imaginea și linkul de ștergere al acesteia, dacă doriți aceasta.


http://i.imgur.com/JIdWV.jpg

LE: Citiți și: http://stressat.blogspot.ro/2012/08/shutter.html

2 comentarii:

  1. Soțioara pe laptop are Lubuntu, prin telefon îmi cerea explicații pentru captură de ecran, cum nuștiu de ce nu a mers "PrtSc", fiind instalat acel "oIo" i-am zis să scrie în consolă "scrot", nu m-a crezut și mi-a închis telefonul... iam demonstrat mai apoi că nu îmi băteam joc de ea... oricum a rămas suspectă...
    Altfel eu pe laptop am instalat Arch+Awesome, în rc.lua comanda pentru denumirea automată nu merge, merge astfel: scrot -s /home/calvarr/capturi/'%Y-%m-%d_$wx$h.png'

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu știu cum e-n Lxde, ce utilitar e instalat implicit (dacă e), poate cu Alt+PrintScreen?
    Scrot? Mișto nume (cel puțin pentru bărbați), și mai știu câteva la fel... :D

    RăspundețiȘtergere

Back to top