Faceți căutări pe acest blog

duminică, 19 februarie 2012

Redimensionare partiții...

  Se pare c-am intrat într-o pasă proastă, pățesc tot felul de chestii... Mai întâi un update de kernel (3.2.6-2-ARCH) nu-mi mai găsea partiția /, apoi am rămas fără spațiu pe aceeași partiție /, ceea ce m-a făcut să mă gândesc la o redimensionare a acesteia. Eu, învățat cu Mandriva am creat / de 12 GB, deh, Mandriva nu păstrează în cache pachetele vechi, nici n-are de ce, dar Arch e rolling-release, e bine să păstrezi versiunile vechi, în caz de ceva faci un downgrade și-ai scăpat de belele. Deci, redimensionare!
 Cu rezultate neașteptate, și mai ales nedorite! După cum știți partițiile trebuie demontate, cum să demontez / ?, deci aveam nevoie de-un live-cd c-un utilitar precum Gparted.
 Zis și făcut, descarc Gparted-live, inscripționez un cd, îl bag în unitatea optică, bootez de pe live-cd, elimin partiția /swap că n-am văzut să fie vreodată folosită (pe desktop...)- Apply, micșorez /home puțintel, mut /home spre dreapta (aveam în ordine pe-o partiție extinsă: /= /dev/sda5, /swap= /dev/sda6 și /home= /dev/sda7), măresc /- Apply, în timp ce măcina ușurel Gparted cade curentul... :(

 După 3-4 minute revine curentul, hai să vedem ce-a mai rămas: /= ok, /swap= ok, adică dispăruse, /home= ok (urma să descopăr că-i ok pe dracu', făcea doar figurație...). Ok zic, norocul începătorului, reboot, scot cd-ul, aleg din Grub Arch Linux, ERROR. Nu găsește partiția /home, /dev/sda7... WTF??? Cad puțintel pe gânduri, binecuvântez strămoșește RENEL, CONEL, EON sau cum mă-sa-i mai spune grupării mafiote monopoliste locale abilitate în colectarea taxei de protecție de la fraieri,ăăă, consumatori!, fumez o țigară și mă dumiresc! Teoretic, logic, de bun simț, /dev/sda6 adică /swap a dispărut, deci /home nu mai e acum /dev/sda7 ci /dev/sda6, chiar dacă Gparted mi-o afișa tot ca /dev/sda7.
 Arch-ul săracu' mă trântise deja într-un shell ca root, hai să modific /etc/fstab. Pe dracu', partițiile-s montate read only, nu pot.
1- Montez / read- write:  mount -o remount,rw /
2- Editez /etc/fstab:  nano /etc/fstab
3- Elimin linia cu /swap, modific linia cu /home în /dev/sda6
4- Salvez și ies:  Ctrl+o - Enter - Ctrl+x
5- Restart:  reboot

 Restartează, bootează, pornește kdm și-mi dă-n cap cu ERROR: nu există directorul /home/user... Cad iar pe gânduri, binecuvântez iar cu simțul răspunderii furnizorii de toate cele, fumez altă țigară și mă luminez iarăși. Normal, /home e complet chel, toate datele de pe /home sunt istorie! Pornesc în modul strămoșesc tty2 (Ctrl+Alt+F2), mă loghez ca root, creez din nou directorul /home/user:
mkdir /home/shogun
 îi setez permisiunile:
chown -R shogun /home/shogun && chmod -R 755 /home/shogun
 restartez sistemul:
reboot
și reușesc în fine să intru în Kde. Am reușit. Bine măcar c-am mărit /, că inițial din 12 GB mai aveam dor 1 GB... Apăs Ctrl+Alt+k să pornesc konsole, ioc, nu e setat shortcut-ul, no problem, îl pornesc cu krunner, wtf?, Meta+F2 nu-mi pornește krunner, aaaaaaaaa, stai că am modificat eu hotkeys, implicit e Alt+F2, ok, pornește konsole, îi dau un df -h și (vă așteptați, nu? :D ) cad iar pe gânduri. /= 12 Gb, nefolosit= 1 GB??? Verific în Dolphin și Krusader, /= 12 GB, 1 GB liber. Instalez gparted, îl pornes cu krunner- kdesu gparted- bag parola de root. /= 21 Gb, 10 GB liberi...
 Bag iar cd-ul cu Gparted, reboot, intru în Gparted-live, dau clic dreapta pe partiția / , clic pe Check (apare un mesaj că va căuta și ÎNCERCA să remedieze erorile, etc), macină vreo 20 secunde, la fel și cu /home, macină și la aia vreo 2-3 minute, reboot, etc, etc, etc. În fine am / de 21 GB.

 Evident că EU, ăla de lăudam backup-ul, am făcut backup doar partiției /, nu și /home! Adică am și-acum 2 imagini ale / (ultimele 2, din ianuarie și noiembrie...), dar n-am nimic cu /home... :(

 Așa că, am răscolit toată casa după cd-urile cu muzică, convertesc track-urile în .mp3 să le pun pe hdd, și-ntre timp scriu sfaturi pentru eventualii fraieri ca mine începători ce vor păți așa ceva și, (printre dinți) adresez urări de sănătate și de bine furnizorilor! De net, curent, gaz, apă și ORICE alte servicii!

 PS pentru symbianflo: șefu', acu' poți avea satisfacția că mi-am bușit sistemul! :D

3 comentarii:

  1. Frate, m-ai distrus complet cu povestea asta! Sper ca pe /home nu aveai si niscaiva documente importante pe care nu mai ai de unde sa le iei.Eu am patit-o la fel odata cand am formatat home din greseala si pentru 3MB amarati am avut ce munci, era o prezentare facuta pentru un prieten pentru nus'ce examen de grad. In fine de atunci facbackup la home si tin UPS-ul chiar si pentru laptop.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu, cele importante sunt pe ADrive și Dropbox (arhive criptate...). C-am mai pățit-o cu-n hdd bușit. Shit happens! :D

    RăspundețiȘtergere
  3. de ce nu modifici cachedir din pacman.conf? eu il am pe partitia /home un folder pentru pacman, si un altul setarat pentru aur si tot ce iau cu yaourt

    RăspundețiȘtergere

Back to top